Sponsorizări
Contribuabilii, in baza contractelor de sponsorizare/mecenat, au posibilitatea sa acorde sponsarizari asociatiilor si fundatiilor inscrise in Registrul Asociatilor si fundatilor care se gaseste pe https://www.anaf.ro/RegistrulEntitatilorUnitatilorCult/.
In cazul platitorilor de impozit pe profit cheltuielile cu sponsorizarea se scad direct din impozitul pe profit datorat in limita a 0.75% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat. Practic, cheltuiala cu sponsorizare este nedeductibila, dar se plateste mai putin impozit la buget in limitele de mai sus.
Platitorii de impozit pe venitul microintreprindelor scad pana la nivelul de 20% din impozitul pe venitul microintreprinderii datorat in trimestrul in care s-a inregistrat cheltuiala respectiva.
In ambele cazuri societatea trebuie sa inregistreze in DECLARAŢIA PRIVIND OBLIGAŢIILE DE PLATĂ LA BUGETUL DE STAT(100) sponsorizarea acordata in trimestru respectiv, iar in 25 ianuarie anul urmator trebuie sa depuna DECLARAŢIE INFORMATIVĂ PRIVIND BENEFICIARII SPONSORIZĂRILOR / MECENATULUI / BURSELOR PRIVATE (107). Declaratia informativa se depune pana la 25 ale lunii urmatoare primului trimestru in care societatea datoareaza impozit pe profit, in cazul depasitii plafonului pt aplicarea impozitului pe venitul mictointreprinderii.
Daca societatate nu a facut sponsorizari sau nu a atins plafonul de 20%, poate depune Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor (D177) in termen de 6 luni de la depunerea declaratie de impozit pe trim. 4 ( pt platitorii de impozit venit microintreprindere) si declaratia anuala (pt platitorii de impozit pe profit). Suma va fi redirectionala de organul fiscal.
Codul fiscal
Ordin 1679/2022