Salarii 2023

Successful and executive employee with a large salary.

Se considera venituri de natura salariala si se impoziteaza ca atare urmatoarele:  – partea din indemnizatia de delegare care depaseste 2.5ori nivelul stabilit de guvern pt  indemnizatia de delegare dar in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca; – cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru muncii casnice, bunuri sau servicii oferite de  societate angajatilor sai in mod gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei. 

Venituri neimpozabile sunt: 

– ajutoare inmormantare, ajutoare pt boli grave si incurabile, pt dispositive medicale – ajutoare pt nastere/adoptie 

– ajutoare pt pierderi in gospodariile propria in urma unor calamitati naturale – venituri in bani si/sau in natura inclusive tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai  acestora in limita a 300lei/eveniment. Eveniment este Paste, Craciun sau similare in alte culte  religioase ( pt angajati si copii minori), 8 Martie pt angajate, 1 Iunie pt copii minori; contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului; 

– contravaloarea cheltuielilor suportate de angajatori cu testarea epidemiologica si vaccinarea  salariatilor in scopul impiedicarii raspandirii bolilor care pun in pericol sanatatea publica. 

Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in limita plafonului lunar de cel  mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca: 

– salariile primite in baza clauzei de mobilitate in limita a 2,5 ori limita legala stabilita de guvern  pt indemnizatia de detasare; 

– cazarea si contravaloarea chiriei pt salariati, suportata de angajatori in limita a 20% din salariul  minim brut pe tara in conditiile :  

▪ angajatul, sotul/sotia sa nu detin locuinta in localitatea in care isi desfasoara  activitatea 

▪ spatiul de locuit este inchiriat de anjagator si incheiat conform legii 

▪ plafonul neimpozabil se acorda doar unui din soti, indifferent daca isi  desfasoara activitatea la acelasi angajator sau nu, pe baza de declaratie pe  proprie raspundere. 

Contravaloarea Servicii turistice si/sau tratament, inclusive transportul pe perioada  concediului, asa cum este prevazut in ROI, pentru fiecare angajat reprezentand nivelul unui  salariu mediu brut pe tara pt anul respectiv ( pt 2023 este 6.789lei);

Contributii la fondul de Pensii facultative suportate de angajator pt angajatii sai in limita a 400  Euro/an/persoana; 

Prime de asigurare voluntara de sanitate, precum si Servicii medicale furnizate sub forma de  abonament suportate de angajator pt angajatii proprii in limita a 400Euro/an/persoana; – Sumele acordate salariatilor care isi desfasoara activitatea in regim de telemunca in limita a  400lei/lunar corespunzator zilelor de telemunca pt plata utilitatilor. 

Ordinea in care se acorda aceste venituri se stabileste prin ROI.  

Incepand cu 01.01.2023 salariul de baza nimim brut pe tara este de 3.000lei pt un program  normal de lucru. Pt salariatii care isi desfasoara activitate in domeniul CONSTRUCTIILOR, PRODUCERE  DE MATERIALE DE CONSTRUCTII SI ARHITECTURA salariul brut este de minim 4.000lei lunar. Scutirea  de impozit se aplica pt venituri lunare de pana la 10.000lei/luna inclusiv.  

Pt perioada 01.01.2023 – 31.12.2023 salariatii incadrati cu programa normal de 8h/zi sunt  scutiri de plata impozitului pe salarii si contributii sociale pt suma de 200lei daca indeplinesc cumulativ  urmatoarele :  

– Salariul de baza lunar brut este minim pe economie, 

– Venitul realizat in luna nu depaseste 4.000lei. 

Se aplica si pt sectorul agricol si industria alimentara pt salariatii care nu beneficiaza de facilitatile  aferite acestui sector de activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *