Modificari 2023

finance

Microintreprinderi 

Societate care indeplineste urmatoarele conditii: 

– realizeaza intr-un an fiscal venituri care nu au depasit echivalentul in lei a sumei de 500.000Euro  (curs valabil la inchiderea exercitiului financiar) – se iau in considerare veniturile incepand cu  01.01.2023, nu se mai poate reveni la microintreprindere; 

– Ponderea veniturilor din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% – se  datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit ponderea – se aplica cu  veniturile anului 2023. Nu se mai poate reveni la microintreprindere; 

– Are un contract de munca/de mandat platit cu salariul minim pe economie. In cazul raportului de  munca suspendat, ramane indeplinita conditia de salariat daca suspendarea contractului este mai  mica de 30zile. 

– Asociatii detin peste 25% din valoare titlurilor de participare in cel mult 3 persoane juridice  romane care sunt microintreprinderi. Asociatul care detine peste 25% din valoare titlurilor de  participare in mai mult 3 persoane juridice romane, trebuie sa stabileasca care dintre persoane  juridice raman microintreprinderi; 

– Domeniul HORECA poate opta pt aplicarea prezentului tip de impozit chiar daca nu sunt  indeplinite conditiile de cifra de afaceri; 

– Optiunea pt acest tip impozit se face la inceput de an, pe parcursul anului se poate modifica in  impozit pe profit doar daca nu mai indeplineste conditiile. 

Impozit pe profit: 

Scutiri la impozit pe profit: Profitul reinvestit in echipamente tehnologice, active utilizate in  activitatea de productie si procesare, active pt retehnologizare, calculatoare electronice si  echipamente periferice, masini si aparate de casa, control si de facturare, programe informatice este  scutit de impozit pe profit. Activele corporale sunt cele care se incadreaza in grupele 2.1 si 2.2.9 din  Catalogul mijloacelor fixe. 

Sponsorizari  

Se pot efectua sponsorizari din impozitul pe venit/profit in limita de 20% din valoarea impozitului. In  situatia in care se constata ca s-a dispus redirectionarea unei sume mai mari catre entitatile non-profit  decat 20%, diferenta se plateste bugetului de stat. 

Dotarea cu POS 

Persoanele juridice care realizeaza incasari in numerar mai mari de 50.000lei in cursul unui an au  obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile bancare prin intermediul unui terminal POS. 

Dividende : 

Cota de impunere la dividende este de 8% aplicata la dividendele brute. 

In cazul dividendelor distribuite in 2022 in baza situatiilor financiare interimare, cota de impozit  ramane de 5% fara recalcularea impozitului dupa regularizarea cu bilantul contabil al anului 2022. 

CASS pt dividende 

Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este: 

– 6 salarii minime brute pe tara daca venitul este cuprins intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara; 

– 12 salarii minime brute pe tara daca venitul este cuprins intre 12 si 24 salarii minime brute pe  tara; 

– 24 salarii minime brute pe tara daca venitul este mai mare de 24 salarii minime brute pe tara. 

Persoanele fizice depun declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate  de persoanele fizice, până la termenul de 25 mai inclusiv al anului următor celui pentru care se  stabileşte contribuţia datorată, dacă realizează venituri peste plafoanele prevăzute. 

TVA 

Cota de TVA de 9% se aplica la livrarea urmatoarelor bunuri:  

– alimente, inclusiv bauturi cu exceptia bauturilor alcoolice si nealcoolice care se incadreaza in  codurile NC 2202 10 00 ( Ape, inclusiv ape minerale și ape gazeificate, care conțin zahăr sau alți 

îndulcitori sau aromatizate ) si 2202 99 (Altele: care nu contin grasimi din lapte, smantana, iaurt,  lapte acru,zer); 

– ingrasaminte, pesticide utilizate in ptoductia agricola; 

– cazare; 

– servicii restaurant si catering in afara bauturilor alcoolice se nonalcoolice care se incadreaza in  codurile de mai sus. 

Cota de 5 % se aplica pt locuitele care indeplinesc cumulativ urmatoarele :  

– au suprafata utila de max. 120mp ( exclusiv anexe gospodaresti); 

– nu depasete suma de 600.000lei ( exclusiv TVA). 

Se organizeaza „Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de tva de 5%, incepand cu  01.01.2023” in format electronic de catre Anaf in colaborare cu Uniunea Notarilor Publici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *