Redevente si Impozit nerezidenti

Calculating Tax

In desfasurarea activitatii tot mai multe societati apeleaza la servicii de la nerezidenti.  Pentru anumite servicii primite de la nerezidenti se plateste impozit in Romania. Veniturile obtinute din Romania pt care se plateste impozit sunt: 

 • Dividende, dobanzi, redevente si comisioane de la un rezident
 • Dividende, dobanzi, redevente si comisioane de la un nerezident care are sediu permanent in Romania si dobanda/redeventa/comisionul  este  cheltuiala a sediului,
 • Venituri din activitati sportive  si de divertisment desfasurate pe teritoriul Romaniei
 • Venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanta in orice domeniu pt venituri obtinute de la rezidenti,
 • Venituri din servicii prestate in Romania, exclusive transportul international si serviciile accesorii,
 • Venituri din profesii independente desfasurate in Romania – medic, avocat, inginer…
 • Venituri din premii acordate la concursuri organizate in Romania,
 • Venituri din lichidarea unui rezident,
 • Venituri din transferul masei patrimoniale fiduciare.

Redeventa cuprinde orice suma care trebuie platita in bani sau in natura pt folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate.

Nu reprezinta redeventa platile pt achizitionarea unui soft destinate exclusiv operarii respectivului soft ( instalarea , implementarea, stocarea sau actualizarea acestuia) sau pt obtinerea dreptului de distributie a unui produs/serviciu.

In cazul unui software, incadrarea in redeventa a sumei platite depinde de natura dreptului transferat.  Reprezinta redeventa suma platita pt folosirea de principii, scheme logice, algoritmi.

Serviciile prestate in Romania – sunt reglementate de Ordin nr. 2994 din 20.octombrie. 2016 emis de ANAF

Persoanele juridice romane au obligatia de a inregistra contractele incheiate cu persoane juridice straine care executa lucrari pe teritoriul Romania in termen de 30 zile de la data incheierii contractului. Formularul utilizat pt inregistrarea contractului este 017 si in el se precizeaza : 

 • locul efectiv de desfasurare a activitatii,
 • perioada de desfasurare a activitaii,
 • obiectul de activitate.

Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste de catre platitorii de venit. Se plateste la bugetul de stat pana in 25 ale lunii urmatoare celei in care s-a efectuat plata.  Cotele de impozitare sunt diferite in functie de tipul de venit, de contul bancar in care se face plata si daca beneficarul este persoane fizica din UE sau dintr-un stat cu care Romania are incheiata Conventie de Evitarea a dublei impuneri. 

In calcul impozitului pe nerezidenti un rol important il joaca Conventia de evitarea a dublei impuneri. Furnizorul de servicii are obligatia sa inmaneze partenerului din Romania Certificatul de Rezidenta Fiscala, la momentul efectuarii platii. Avand acest certificat, se poate aplica Conventia de Evitarea a Dublei impuneri incheiata cu tara furnizorului.   

Platitorii de venit au obligatia sa depuna o declaratie privint calcularea si retinerea impozitului pe nerezidenti pt fiecarea beneficiar in parte, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pt anul precedent. Deci la achizitia de soft-uri/algoritmi, utilizare platforma sau servicii consultanta de la nerezidenti trebuie avut in vedere si acest aspect legat de impozitul pe nerezidenti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *