Beneficiarii reali
Azi vreau sa discutam despre beneficiarii reali, un subiect care tot revine in actualitate.
Beneficiarul real reprezinta persoana fizica ce detine sau controleaza persoana juridica, in mod direct sau indirect. Se considera ca detinerea a 25% din actiuni plus o actiune sau participarea in capitalurile proprii cu peste 25%, persoana respectiva detine/controleaza persoana juridica.
Din 2019 persoanele juridice sunt obligate sa depuna la inmatriculare, anual sau ori de cate ori intervine o modificare, declaratia de beneficiari reali. Declararea anuala se face in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare ale anului precedent. Prin Ordonanta de urgenta nr. 29/18.martie.2020 se prelungeste termenul cu 3 luni de la incetarea starii de urgenta.
Cu toate ca in 03.iulie. 2020, s-au exceptat de la depunerea acestei declaratii persoanele juridice constituite doar din asociati personae fizice, anul acesta prin s-a revenit la forma initiala, adica declaratia de beneficiari reali trebuie depusa la inregistrare, anual in 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare ale anului precedent si de fiecare data cand apar modificari. In 31.mai.2021, s-a prelungit termenul de depunere a declaratiei pana la 01.10.2021, asa cum anunta d-nul ministru Claudiu Nasui “ Ieri în ședința de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie. Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă.”
Declaratia se poate da in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune in forma autentica, personal sau prin representant. Pe site oficiului a aparut anuntul : „În contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, în vederea evitării aglomerării ghișeelor, recomandăm ca transmiterea cererilor de depunere a declarațiilor privind beneficiarii reali să se facă prin mijloacele electronice (portalul de servicii al ONRC / adresele de e-mail ale ORCT) sau prin corespondenţă (poștă / curier)”.
Legea 129/2019
Legea 108/2020
Legea 101/2021