Declarația 394 – octombrie 2016

   Incepand cu luna octombrie 2016, declaratia 394 se completeaza in totalitate.

   Astfel, in Caseta C se completeaza toate tranzactiile realizate pe teritoriul Romaniei cu persoane platitoare de TVA. Declararea tranzactiilor se face pe cote de TVA. Nu se declara tranzactiile scutite si nici operatiunile care nu intra sfera de aplicare a TVA.

   Pentru tranzactiile cu taxare inversa se declara produsule pentru care s-a aplicat acest mecanism.

   Caseta D – tranzactii cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA. Avem aici 5 tipuri de documente de achizitie : facturi, contracte, carnete de comercializare, file borderou de achizitie si alte documente.

   Pentru achizitiile de la persoane fizice, trebuie declarata natura tranzactiei. Pe site-ul Anaf sunt coduri cu tranzactiile de la persoane fizice:
   https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/394.html

   Pentru perioada 01.10.2016 - 31.12.2016 in cazul emiterii de facturi catre persoane fizice, cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, acestea nu se vor inregistra in Caseta D, ci la Exceptii in finalul declaratie.

   Pt. anul 2016 se accepta ca si date de identificare a unei persoane fizice adresa, dar incepand cu anul 2017 CNP-ul este obilgatoriu pt. completarea declaratie.

   Caseta E – tranzactii cu PERSOANELOR NESTABILITE IN ROMANIA CARE SUNT STABILITE IN ALT STAT MEMBRU, NEINREGISTRATE SI CARE NU SUNT OBLIGATE SA SE INREGISTREZE IN SCOPURI DE TVA IN ROMANIA. Sunt tranzactii realizate pe teritoriul Romanie si care nu se declara in 390.

   Caseta F – tranzactii cu PERSOANELOR NESTABILITE IN ROMANIA, NEINREGISTRATE SI CARE NU SUNT OBLIGATE SA SE INREGISTREZE IN SCOPURI DE TVA IN ROMANIA NE STABILITE PE TERITORIUL UNIUNII EUROPENE. Nu se declara aici importurile si exporturile.

   Caseta G – incasari prin intermediul caselor de marcat, defalcate pe cote de TVA, precum si incasari exceptate de la utilizarea caselor de marcat.

   Caseta H – rezumat declaratie

   Caseta I – livrari si achizitii pt. care s-au emis/primit facturi simplificate, achizitii pe baza de bon fiscal si care au inscrise pe ele codul de identificare al beneficiarului.
   Se declara aici plaja de numere folosita in an (pt. 2016 doar din octombrie pana in decembrie) hotarate prin decizie interna emisa de conducatorul soceitatii la inceputul anului, plaja de numere folosita in luna, facturi stronate, anulate, autofacturi,facturi emise de benefiaciari in numele persoanei impozabile si facturi emise de terti in numele persoanei impozabile. 

   Consider ca, pentru tranzactiile cu EU sau exporturi trebuie folosita o alta serie de numere, altfel se declara seriile folosite in luna pe mai multe randuri, prin omiterea facturilor ce nu fac obiectul declaratiei 394.

   In cazul in care se solicita rambursare de TVA trebuie specificata activitatea din care provine soldul de recuperat.

   Persoanele care aplica TVA in sistem normal trebuie sa  declare TVA deductibila aferenta facturilor achitate in perioada de raportare indiferent de data in care acestea au fost primite de la persoane impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare.

   Persoana impozabila care aplica sistemul de TVA la incasare declara:

  • TVA colectata aferenta facturilor incasate in perioada de raportare indiferent de data in care acestea au fost emise de catre persoana impozabila care aplica sistemul de TVA la incasare;
  • TVA deductibila aferenta facturilor achitate in perioada de raportare indiferent de data in care acestea au fost primite de la persoane impozabile care aplica sistemul normal de TVA;
  • TVA deductibila aferenta facturilor achitate in perioada de raportare indiferent de data in care acestea au fost primite de la persoane impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare.

   Persoanele impozabile care aplica regimul special pt agentiile de turism, regimul special pt bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati vor avea informatii suplimentare de declarant referitoare la incasari, costuri/pret de cumparate, marja de profit si TVA.

   Daca in perioada de raportare, s-au desfasurat activitati direct catre populatie (spalatorii auto, restaurant …) se declara activitatea prestata precum si sumele incasate si valoare TVA, pe cote de TVA. 

   Se pune accent pe reprezentantul legal si pe persoana care a intocmit declaratia. Tot in aceasta sectiune se declara optiunea ca datele inscrise in declaratie referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila (client/furnizor) inregistrata in scopuri de TVA sa fie consultate de partenerii de afaceri prin inatermendiul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Anaf. 

 

Tags: