Declarația 394 începând cu 1 iulie 2016

   Începand cu data de 01.iulie.2016 se modifica substantial declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de catre persoanele inregistrare in scopuri de TVA.

   Declaratia este impartita in 9 sectiuni, din care primele doua (A si B) sunt dedicate datelor de identificare a persoanelor inregistrate si scopuri de tva sau a reprezentantilor fiscali.

   Sectiunea C se refera la tranzactii desfasurate cu parteneri platitori de TVA. Tranzactiile cu telefoane mobile, microprocesoare, console jocuri, tablete PC se evidentiaza diferit in declaratie, in functie de valoarea lor ( de aplicarea sistemului de taxere inversa), iar livrarile si achizitiile cu taxare inversa se detaliaza pe fiecare categorie de produs in parte.
  Separat se declara livrarile efectuate de persoana impozabila care aplica regimul special pentru agentii de turism, opera de arta, obiecte de colectie si antichitati.

   Sectiunea D este dedicata tranzactiilor cu persoane neinregistrare in scopuri de TVA. Se detaliaza tranzactiile cu persoanele neinregistrate in scopuri de TVA, livrari si achizitii. Nu se declara aici facturile simpplificate.

   Sectiunea E este rezumatul declaratiei privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA. Se vor declara numai operatiunile derulate pe teritoriul national care nu se inscriu in declaratia recapitulativa prinvind livarile/achizitiile/prestarile intracomunitare ( D390).

   Sectiunea F  cuprinde tranzactii desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene. Nu se declara aici operatiunile de import de bunuri.

   Sectiunea G se refera la incasarile prin intemediul aparatelor de marcat electronice fiscale, emise in perioada de raportare, inclusiv a incasarilor prin intermediul bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate. Nu vor fi incluse bonurile fiscale pentru care au fost emise facturi. 

   Sectiunea H este rezumatul declaratiei privind operatiunile realizate pe teritoriul Romaniei si cuprinde numarul total al facturilor emise/primite defalcate pe cote de TVA cu exceptia celor pentru care s-au emis facturi simplificate, valoare bazei impozabile aferente achizitiilor/livrarilor/prestarilor pe teritoriul national defalcate pe cote de TVA si TVA-ul aferent.

   Sectiunea I  - Alte informatii conține:

  • livrari/achizitii de bunuri si servicii pentru care s-au primit facturi simplificate
  • plaja de facturi alocata in perioada de raportare cu serie si numar
  • numar de facturi emise, numar de facturi stornate, numar de facturi anulate, facturi emise prin autofacturare, facturi emise de persoana impozabila in numele beneficiarului
  • numar de facturi emise de beneficiari in numele persoanei impozabile

   In cazul deconturilor cu sume negative pentru care se solicita rambursare se vor selecta datele cu privire la natura operatiunilor din care provin.  

   Se detaliaza valoarea TVA aferenta facturilor incasate sau platite in cazul tranzactiilor cu persoane care aplica sistemul de TVA la incasare indiferent de data facturilor.

   Persoanele care aplica regimul special pentru agentiile de turism, bunuri second-hand, opera de arta, obiecte de colectie si antichitati au un segment al declaratiei dedicate lor, in care trebuie sa inscrie incasarile, costurile de achizitie, marja de profit si TVA-ul aferent. 

   Pentru anumite activitati indreptare direct catre populatie, cum ar fi: restaurante, cofetarii, spalarorii auto, hateluri, taxiuri, pensiuni turisctice…, trebuie declarata valoarea livrarilor si valoarea TVA aferenta.

   In prezenta declaratie se solicita numele persoanei care intocmeste declaratia, precum si  calitatea ei in societate. Totodata, se solicita acordul cu privire la consultarea declaratiei de catre partenerii de afaceri.