Cum aflăm informații despre un partener de afaceri sau dacă firma are datorii la stat?

   Este indicat ca inainte de a semna un contract cu un partener de afaceri sa verificam firma. 

   Pe  www.mfinante.ro la sectiunea agenti economici, exista informatii despre toate societatii comerciale. Trebuie doar sa stim numele exact si judetul sediului social.  Aflam astfel, informatii despre vectorul fiscal, cat si, cativa indicatori economico-financiari din ultimii 5 ani stabiliti in functie  de bilanturile depuse in anii respectivi. Sunt informatii care ne ajuta in formarea unei impresii despre volumul afacerii respective.

   Pe www.anaf.ro la Servicii online – Declaratii electronice  avem la punctele 06 - Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare, și 07 - Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Trebuie sa cunoastem CUI-ul societatii pentru a vedea daca respectiva firma este sau nu intr-unul din cele doua registre.

   La punctul 12, pe acelasi site, la Servicii online, se regaseste Registrul contribuabililor inactivi/reactivati.  Este foarte important sa cunoastem daca firma cu care incheiem un contract este o societate activa sau nu. Mentionez aici faptul ca tranzactiile cu persoane juridice inactive sunt reconsiderate in cazul unui control fiscal (facturile respective sunt nule). 

   La punctul 13, gasim Obligatii restante catre buget, pe baza CUI-ului putem sa aflam daca societatea are sau nu datorii la bugetul de stat sau la bugetul asigurarilor sociale. Este stiut faptul ca lucrand cu o societate datoare la bugetul de stat sau la bugetul asigurarilor sociale, fiscul poate solicita partenerilor de afaceri ai datornicilor sa plateasca datoriile acestora.

   Si despre partenerii din Uniunea Europeana putem afla informatii referitoare la inregistrarea lor in scopuri de TVA la adresa:
   http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatResponse.html?locale=ro